Забезпечення доступності споруд для людей з інвалідністю

Конвенція ООН про права людей з інвалідністю визначає необхідність забезпечення особам з інвалідністю доступності фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, охорони здоров'я та освіти, а також інформації та зв'язку, що може сприяти створенню для них можливості повною мірою користуватися всіма правами людини та основоположними свободами.

Як домогтися встановлення пандуса. Сім порад

Як подолати сходи до магазину чи бюджетної установи? Із такою проблемою доволі часто доводиться стикатися не лише неповносправним, але і молодим батькам. Нещодавно в соціальній мережі Facebook львівські батьки навіть взялися складати спільний план дій, як примусити один із львівських торгових центрів зробити пандуси, щоби магазини у приміщенні стали доступними для людей із візочками та на візочках.

Як зробити транспорт доступним?

Широкі турнікети, проходи, двері, що однаково зручні для всіх і, зокрема, для пасажирів з великими сумками, батьків з дитячими візочками, людей, які пересуваються за допомогою інвалідного візка. Однак недостатньо закупити низькопольні автобуси чи вагони в метро, обладнані для людей у візках, якщо зупинки недоступні або заставлені автомобілями, а в метро відсутні ліфти.

Як зробити школу доступною?

Директорові дитячого садка, школи, ректорові університету слід дбати про те, щоб усі учні та студенти могли навчатися на рівних умовах. В основу концепції інклюзивного навчання покладено ідеологію, що виключає дискримінацію дітей, забезпечує рівноправне ставлення до всіх людей, але поряд з тим створює особливі умови для учнів, які мають у цьому потребу.

Як зробити місто доступним?

Згідно зі статтею 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, в Українімає бути забезпечена доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) та усунені бар’єри до реалізації людиною власних прав. Відповідно до зазначеної Конвенції, «…інвалідність є результатом взаємодії, що відбувається між людьми, які мають порушення здоров’я, і відносницькими та середовищними бар’єрами та заважає повній та ефективній участі таких людей у житті суспільства нарівні з іншими». Таким чином, інвалідність розглядається як поняття соціальне, а не виключно медичне. Якщо усунути перешкоди, то людина зможе вести незалежний спосіб життя, отримати освіту, влаштуватися на роботу, займатись спортом, подорожувати , скористатися послугами лікарень, банків, магазинів тощо.

Як зробити заклад доступним?

Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, чи кожен може скористатися послугами Вашого бізнесу або навіть просто потрапити до будівлі? Сходи, вузькі коридори, недоступне приміщення, відсутність вказівників, недружній сервіс – усе це не сприяє залученню клієнтів. Половинчасті рішення також не сприяють універсальності та доступності послуг. Наприклад, у деяких банках є спеціальні ігрові зони для дітей, однак при цьому мама-клієнт не може потрапити до будівлі з дитиною у візку через наявність сходів і відсутність плаского входу чи пандусу. У розвинених країнах, як-от у Швеції, час від часу проходять кампанії, що закликають до бойкотування закладів, які не є доступними для всіх, а отже, порушують права частини громадян.

Як зробити свій дім гостинним?

Ви можете зробити свій дім гостинним для всіх. Для цього підтримайте міжнародний рух «Visit Ability», що виступає запростір, доступний для всіх. Прихильники цього руху намагаються зробити свої домівки доступними та зручними для всіх людей незалежно від їхніх можливостей.

Лого UN Partnership to Promote the Rights of Persons With Disabilities

Лого UNDP

Лого UNICEF

Лого ILO

Тризуб

Лого Національної Асамблеї людей з інвалідністю України

Лого Всесвітньої організації охорони здоров'я - Європейське регіональтне бюро